Alterations & Extensions

Fletcher Crane Architects provide architectural services for alterations and extensions to existing properties; creating contemporary environments which transform the way in which homes are used. It may be argued that such projects are driven through the most engaged collaborative process demanding innovation and creativity. The architectural language is often contextually driven; applied to a contemporary aesthetic ensuring a mature architecture is established providing complexity and richness.

To view a project in more detail, please click on the image or title.

Holmesdale Road, Teddington Architects Journal Small Projects Entry

Contract | £80,000
Client | Private
Status | Complete

This run down span house in Teddington has been transformed into a contemporary restoration of an Eric Lyons styled house. Exposed ceiling rafters, polished concrete floors, bespoke staircase design, cork flooring and carefully crafted plywood joinery units all help to build this overarching aesthetic. The three storey property is linked by a bright yellow feature wall running from ground to second floor.

The schematics included a ground floor garage conversion and rearrangement of the kitchen, dining and living spaces in order to provide an extra study area and additional bedroom upstairs. Carefully selected lighting, mechanical fittings and bespoke windows and sliding doors come together forming a bold architectural identity.

Avenue Road, Hampton Court

Contract | £100,000
Client | Private
Status | Complete

Avenue Road is transformed by amalgamating and extending built elements into one cohesive living space. The original piecemeal extension was demolished and the new kitchen, living and dining space now bridges the existing house and new extension. Externally, a horizontal timber cladding extends over a concrete patio where the idea of indoor/outdoor living is actively encouraged. Three metre high, sliding folding doors provide ample sunlight to the space; lit inside by concealed LED lighting. In addition, the remaining of the existing house was refurbished and decorated.

The Night Garden, Teddington

Contract | £100,000
Client | Private
Status | Complete

From a hammock, the backdrop of large mature trees and views over a large pond to the rear garden helps create this secluded oasis of calm in the heart of suburbia. The composition is a static simple form of timber structure juxtaposed with the gentle movement of tree branches, morphing the built and natural environment. The structure contains the external space and provides a series of smaller zones.

The plant species used are generally found locally to pond and shady environments. Steel gabions, translucent panels allow light, nature and wildlife to amalgamate in the space. At night the gardens transforms into a different space with varying lighting schemes creating subtle changes in ambience for entertainment, dining or even an alfresco cinema. 

fletcher crane architects, modern contemporary architecture, teddington, richmond, surrey, brick, glazing, extension

River Road, Teddington

Contract | Undisclosed
Client | Private
Status | Complete

This scheme in Teddington provided this family home with a brand new basement space, roof terrace and new kitchen/dining area. This complex project in the conservation area involved a complete internal rearrangement with voids pulling light in the basement environment. Sliding/folding doors to the rear integrate the scheme into the garden creating an indoor/outdoor threshold. 

A London stock brick was chosen as a close match to the existing home which was detailed in such a way to create a contemporary aesthetic combining aluminium windows and polished concrete floors into the palette. 

copsehill_1

Copse Hill, Wimbledon

Contract | Undisclosed
Client | Private
Status | Complete

Copse Hill provided a major restoration, renovation and extension to an existing Arts & Crafts home near to Wimbledon village. Incorporating an annexe flat, the home is rearranged and expanded bringing light deep into the plan. A split level section adds a sense of sophistication subtly creating zones within the wrap around living space. Upstairs, five new bedrooms with associated en-suites have views onto the sloping garden.

To the rear, a ten metre wide and three metre tall sliding glass wall transforms the existing home. An extended patio and planted garden provide an excellent integration of indoor/outdoor living spaces.

Completed Late 2015. Photos to follow.

Bockhampton Timber & Copper, Kingston

Contract | £100,000
Client | Private
Status | Complete

The scheme provides a free flowing kitchen and dining space that is lit by a generous roof light. The walls and roof of the extension have been finished in large format copper shingles with careful attention to detailing providing clean lines throughout. The rich copper material will mature and respond to its location over time, complementing the quality and age of the main building. 

Connection to the garden has been optimised by the use of a large format corner sliding window that seamlessly slides away into discrete pockets within the facade of the building blurring the boundaries between inside and out. A remodelled kitchen is complemented by a large skylight which washes ample natural light down the open plan space.

Chevening Lane, Knockholt, Kent

Contract | Undisclosed
Client | Private
Status | Tender

The original Knockholt Police Station is transformed and extended into a three bedroom family home. Situated just outside Knockholt in an area of outstanding natural beauty, the design process required careful planning and articulation.

Internally, each space is rearranged and refurbished. Two wings extend to either end; one within a zinc clad pitched form and the other within a glazed timber structure. On first floor new contemporary dormers face out onto the landscape beyond. Phase II will include a major basement extending the home by four bedrooms. 

tpr_1

Teddington Park Road, Teddington

Contract | Undisclosed
Client | Private
Status| On Site

Teddington Park Road works with the site constraints in order to produce a unique design solution. The proposed sits between two existing extensions but protrudes and lowers beyond the building line at an angle in order to benefit from afternoon sun. 

This origami roof structure carries a green roof where each pitch is punctuated by a triangular roof light. A sliding and folding door system extends the feeling of an inside/outside environment and vertical timber cladding extends down the garden along the raised planted beds. Internally a new kitchen, dining and living space are reworked and rearranged transforming the feeling of the property.

Buckingham Gate, Westminster, London

Contract | £150,000
Client | Private
Status | Complete

This internal overhaul of a luxury apartment in Westminster included creating an additional master bedroom suite and second en-suite. A lacquered black stretched fabric ceiling to rejuvenate the dark entrance hall creating a surprising entrance sequence to an otherwise traditional zone.

Accentuated features such as oversized skirting boards, architraves and cornice details combined as one architectural language where contemporary fittings and furnishings. Bespoke joinery items created hidden storage areas within the apartment.

Goldenmead, Chistlehurst, Kent

Contract | Undisclosed
Client | Private
Status | Concept/Planning

This concept scheme for a private house in Chistlehurst extends, repairs and amalgamates all built elements into one cohesive architecture. The original house - designed by Sir Ernest George - has had a piecemeal addition of spaces added to it throughout the past thirty years including a swimming pool and associated amenities.

A formal and simple aesthetic is proposed where a cloister like overhang extends from within the existing household. The pool is overclad with green roofs in order to merge in the background landscape. In summary, the extension aims to create a mature response to an important local building.  

Hunting Close, Esher

Contract | £100,000
Client | Private
Status | Phase I Complete

Hunting Close required an internal overhaul and external makeover. A new master-suite, rearranged bedrooms, open plan living room and converted garage provided a completely renovated home. New sliding doors are provided facing the garden

Externally the garage is clad in trapezoid horizontal cladding with a framed black plywood picture window to the street front. A bright red front door complements both the timber cladding and ivy clad main house. Phase II includes a rear extension and the over cladding of the existing building in a black horizontal timber creating contrast and street appeal.

The Grass Cube, Twickenham

Contract | £650,000
Client | Private
Status | Planning

The design proposals for this eight bedroom home is complemented by a large cooking and eating zone. As well as a large ground and first floor extension to the rear and side of the property, the position and form of the house invited the creation of a visual marker in the street scene. 

The design incorporates the strong axis of the street trees by providing a planted green structure terminating the vista; appearing like a pleached tree within a courtyard garden. This living green wall comprises a number of different species of plants fed water via a hidden grey water hydroponic irrigation system to allow the flora to flourish.

 

 

Maze Hill, Greenwich, London

Contract | £500,000
Client | Private
Status | Complete

Fletcher Crane Architects were commissioned to provide design and delivery services to one of only two Grade II listed Georgian Villas, within the Maritime Greenwich World Heritage Site overlooking Greenwich Park. Within this stunning building, light, space and internal arrangements were considered whilst detailed design elements including sanitary fittings, electrical fittings and kitchen appliances were sourced and chosen. The villa comes alive through the introduction of a modern colour palette, furniture and fittings contrasting the retained historic fabric of the building.

Photos to follow.

Riverside Apartment, Teddington

Contract | £60,000
Client | Private
Status | Complete

Maximising space, and providing flexible living, dining and cooking areas with an additional bathroom was the brief for this project. The main emphasis of the living space was to capture views towards the Thames; the essence of the site with boats, rowers and wildfowl passing by. The view is framed by very large mature trees towering over the apartment building. These are key to the site and provide a significant amount of screening and dappled shade, and a delightful play of light reflecting off the water. 

The apartment was opened up wherever possible to ensure light could flood into the spaces. A monochrome palette of  reflective materials were selected to ensure natural light penetrated deep into the spaces. 

Back to Top