EDUCATION | ARTS | CULTURAL

Fletcher Crane Architects were founded in 2010 after winning The Calls, Leeds International Competition. Projects such as The Calls are imbued with a cultural or arts based content and by their nature, affect people in different ways. We are interested in the ways in which people live, work, are educated and interact. It is important that the architectural language or civic quality can communicate to a wider audience, ensuring projects are both iconographic as well as accessible. This is often approached through a sophisticated contextual study of form, colour, scale and massing referencing the quality built environment.

To view a project in more detail, please click on the image or project title.

SIR SYDNEY CAMM SCIENCE + TECHNOLOGY BUILDING
Claremont Fan Court School, Esher, Surrey

Contract | £4.5million
Client | Claremont Fan Court School
Status | On Site

Fletcher Crane Architects have been engaged by Claremont Fan Court School to design and deliver a new Science & Technology building; the first building in a long term phased masterplan. Claremont Fan Court School is private school located in Esher, Surrey placed within an historic Grade I listed site and landscape. Sir John Vanbrugh, Capability Brown and William Kent have all contributed to the architectural history on the site. 

The new Science and Technology building provides ten new subject specific classrooms set over two levels. The two key facing facades are wrapped by a double height colonnade defining the entrances and developing a distinct architectural language.

claremont fan court, fletcher crane architects, private school1.jpg

CLAREMONT FAN COURT PREPARATORY SCHOOL
Claremont Fan Court School, Esher, Surrey

Contract | Undisclosed
Client | Claremont Fan Court School
Status | Planning

FCA have been selected by Claremont Fan Court School in Surrey, London to develop design proposals for the Preparatory school providing new first class teaching facilities for the existing Preparatory School within the confines of the Grade 2 listed Stable Court building. Working closely with Elmbridge Council the team developed the cloistered scheme that will provide an intimate teaching environment within this sensitive heritage setting. The proposals utilise a new exposed, lightweight rhythmic timber structure to complement the retained buildings that will be fully refurbished as part of the approval. The cloister spaces create a processional walkway from which classrooms are accessed. The external elevational articulation is influenced directly by the existing architecture. This forms the second building of a long term masterplan.

 

 

THE CALLS
Leeds, Yorkshire Architect’s Journal International Competition: Winner

Contract | £4.5million
Client | CITU
Status | Competition

'This delicate rib cage of a building was the judges' unanimous winner. The proposals aim to repair the historic urban fabric. A large sloping underside provides cover for the riverside public area beneath.' Richard Waite, Architects Journal

'The Loom' is conceived as an apparatus for weaving strands of local business into a collective. The design approach will enable the scheme to have iconic status both locally and throughout Yorkshire giving local business' a wider presence throughout the region. The proposed waterfront cafe on site, along with the retention of the existing restaurant will complement the business hub providing an alternative venue for meeting, networking and relaxing. Opening up the water front will provide a destination and meeting place for Leeds, attracting people to the area and facilitating exposure for local business. 

fletcher crane architects, school architect, education, RIBA

DESIGN TECHNOLOGY WORKSHOP
Claremont Fan Court School, Esher, Surrey

Contract | Undisclosed
Client | Claremont Fan Court School
Status | On Site

Fletcher Crane Architects have been engaged by Claremont Fan Court School to design and deliver a new Science & Technology building; the first building in a long term phased masterplan. Claremont Fan Court School is private school located in Esher, Surrey placed within an historic Grade I listed site and landscape. Sir John Vanbrugh, Capability Brown and William Kent have all contributed to the architectural history on the site. 

The new Science and Technology building provides ten new subject specific classrooms set over two levels. The two key facing facades are wrapped by a double height colonnade defining the entrances and developing a distinct architectural language.

ST MARK CHURCH HALL
Teddington, Greater London

Contract | £500,000
Client | St Mark Church, Teddington
Status | Tender

The articulated form succeeds in creating a contemporary proposal within a conservative suburban setting. The church hall promotes a positive future branding and formal identity for the church which was developed with the input of the congregation and supported at both public consultation and local authority level.

The final building form was developed to reflect the function of the internal spaces whilst optimising the use of natural light and control of solar glare. By creating volume where required, thus minimising the amount of construction material, the cranked plan encourages informal congregation within the church grounds and a cafe or public interface which engages the streetscape. To the rear, community rooms and associated facilities are housed within a larger massing volume. The building will be constructed using a steel portal frame and finished in vertical timber cladding and translucent polycarbonate panels. The building allows the walls to be finished in standardised, uncut ply sheeting. A pre-assessment BREEAM rating of Excellent has been achieved.

FROG CAPITAL
Kings Cross, London

Contract | £350,000
Client | Frog Capital
Status | Complete

FROG required the reconfiguration and re-imagination of an existing 6,000sqft office building in the heart of London's Kings Cross. The brief was to refurbish their unique premises situated in a secluded, backland triangular mews court. The design proposal was split into two programmes that sought to rationalise the clients existing operation and provide a truly flexible and efficient multi-tenanted layout. 

The first element of the proposal aimed to sympathetically upgrade the office facilities and provide much needed additional meeting space, whilst allowing the day to day business operation to continue. To enable the full potential of the narrow floor plan to be unlocked, a playful canopy was developed to enable an existing gallery space to be converted into five new meeting rooms, all overlooking the leafy courtyard. The end result delivers a high end boutique office and working environment. 

crossfit architect Surrey London

CROSSFIT 2012 STUDIO
Ember Court, Surrey

Contract | Undisclosed
Client | Crossfit 2012
Status | Complete

CrossFit 2012 have worked with FCA to develop a new gym base. The location is Imber Sports Club within the existing steel rugby stand. The unique stadium structure is used to house a new internal cross laminated timber core. Insulated, the proposal is clad in both a solid and translucent corrugated product. At each end of the structure, rodeca walls with a picture window provide ventilation to the activity areas. Changing rooms and associated amenities are combined within plywood clad box within the main extruded space.

CITU HEADQUARTERS
Leeds, Yorkshire

Contract | Undisclosed
Client | CITU
Status | Concept/Planning

CITU have engaged FCA to design proposals for their new commercial premises on the outskirts of Leeds. Part of a wider masterplan, the scheme is built with component parts by their own factory. The output from the factory will be used to build low energy housing adjacent to the site. 

The proposal combines a timber and polycarbonate cladding within a traditional commercial form. The premises is split into two distinct zones. The larger factory space is housed within the rodeca clad structure. A central street corridor creates a place of meeting; a mediatory zone between the factory and offices. This area is clad in a vertical natural timber where double height spaces are expressed within the external form. A picture window opening with CITU branding creates a bold entrance to the facility. 

TOR CAFE + RECEPTION
Maidenhead, Berkshire

Contract | Undisclosed
Client | Rockspring
Status | Complete

A new reception space with associated cafe and meeting spaces is proposed in Maidenhead. The existing reception space is large and lacking human scale. FCA have proposed three cross laminated timber books housing room for meetings, touch down break and a main cafe space. The boxes provide intimacy and semi private spaces to be used by any member of the premises. Cross laminated timber furniture is topped with marlomeum in a deep red finish. Carefully selected light fittings drop through each box and veiled curtains are provided for sun shading. 

LATCHMERE PAVILION
Kingston Upon Thames, Surrey

Contract | Undisclosed
Client | Kingston Little League
Status | Planning

Working in conjunction with our clients, the proposal seeks to be an important element integrated into the local park. The building form is evocative of a traditional pavilion where an external corridor links a sequence of independent activities. The covered walkway fronts onto the key sports pitches providing shelter and viewing spaces. Internally, building zones are located and orientated relative to their use. Discrete shuttering is used in the punctured windows on the facade. Internally raw and exposed materials such as concrete floated floors, OSB and block work are used. 

The simple, floating, origami inspired roof form provides shelter within its cloister like space. The pitched roofs are sympathetic to the neighbouring buildings and surrounding context. Most importantly the scheme aims to be an exemplary piece of architecture specifically for public use.

Modern Contemporary Architect Reception Climbing Centre New Malden Surrey London Plywood Rodeca

WHITE SPIDER CLIMBING CENTRE
Surbiton, Surrey

Contract | £100,000
Client | White Spider Climbing
Status | Complete

Fletcher Crane Architects designed a new reception space and amenities within London's newest climbing centre. Conceptually, the scheme aimed to use pure, simple, raw, and often cheap materials to achieve a convincing industrial feel. The reception area included bespoke seating and a reception table lined with back lit Rodeca panels. 

Back to Top