MALABAR
Isle of Wight
RIBA Award: Winner Best New Building IOW

Client | Private
Status | Complete

Malabar House, located in Ryde on the Isle of Wight, adds to the rich history of the island’s villa homes. The architectural language of the house was developed as an intersecting assembly of translucent glass and solid white volumes that transform throughout the day as light passes through the building skin. Internally, the main white box living accommodation is linked by a sequence of gallery like spaces; open and flowing between living, dining, entertaining and cooking zones. These spaces emphasise functionality with a continuous connection between outside and inside, all designed to maximise the far reaching views of the Solent.

Leading up generous and processional steps, the entry and circulation void is housed in a distinct vertical glass panelled façade. Internally, open plan living spaces, associated amenities and a small dark snug room are complimented by four well sized bedrooms. At the upper most level a sanctuary for contemplation and tranquillity commands spectacular views in every direction. The secluded gardens with stunning blossom trees contribute significantly to the contemporary villa; a home which is hoped will transcend time.

TALL TREES
Esher, Surrey

Client | Private
Status | Complete

Located along the banks of the idyllic river Mole in the heart of Esher, this contemporary pavilion effortlessly interacts with the landscape and the natural environment. The home is able to benefit from the best views of the river at the end of the garden, the distinctive mature trees, the natural meadow landscape and formal lawns. 

The sharp, white pavilion assumes a pure and bold intervention in the meadow. The prominent volume of the home consists of a clear-storey glazing at ground floor level with a crisp, rendered box above which is supported by two slim pilotis. Together both levels have a great visual connection to the landscape. A thin cantilevered concrete deck provides a generous space where the understanding of indoor and outdoor living space is blurred. Within the flood plain, the deck also creates a feeling of lightness of touch; harmonising with the landscape beyond and emphasising the pavilion typology.

 

THE WATER GARDENS
Paddington, London

Client | The Church Commissioners
Status | Complete

Beneath a seventeen storey high rise tower, The Water Gardens Pod - a three bedroom dwelling - has been designed and delivered for The Church Commissioners. Situated on an elevated platform associated to the main tower, the mosaic clad form is conceived as though the addition has been excavated and subsequently pulled from the host building. Upon entering the Pod through the main tower, an open plan kitchen and dining space benefit from fully glazed walls overlooking the water gardens in the distance. A glass link straddles the transitionary threshold to the mono pitched pod which accommodates three inward looking bedrooms and three bathrooms.

The Pod is constructed from cross laminated timber (CLT), a pre-fabricated sustainable building material which is assembled on site, allowing for speed in construction delivery. The CLT is expressed internally where generally materials are kept bare and exposed. The home is clad in black and white mosaic tiles whilst the remaining elements of the platform have been planted with meadow grasses. This intervention mimics and forms a visual extension to the overall context, ensuring the scheme reads as parts of the same whole.

sandown esher house modern architect riba surrey

SANDOWN HOUSE
Esher, Surrey

Client | Private
Status | On Site

Down a tree lined drive in Esher, Sandown House, emerges into view. The ambition of the project was to create a boldy contemporary mansion which referenced and evolved the prevalent typology. Influenced in part by other modernist homes in Esher, including The Homewood by Patrick Gwynne and the Lakeside Drive Estate by Royston Summers, the home seeks to become part of this distinguished context and share in the pre-established architectural spirit, solidity and grandeur.

The articulation and architecture of the home is carefully controlled in a rhythmical and repetitive composition. This approach results in a defined arrangement of distinct volumes; expressive of the plan within. The unconventional ground plan is pushed and pulled to create a series of visually interconnected spaces in plan and in section. At first floor, five bedrooms benefit from en-suites and private balconies. Rooms are characterised by curving walls which shape and define thresholds.

The black brick structure appears to float domineeringly over the similarly moody charred timber cladding at ground floor. This palette is exposed and left raw internally, contrasted by delicate bronzed metal balustrading and perforated screens. Re-landscaped front and rear gardens contribute to the overall arboreal feel, whilst a natural swimming pool leads directly from the main living space.

Contemporary Modern House Timber Cladding Louvres Richmond

THE TREE HOUSE
Ealing, London

Client | Private
Status | On Site

In Ealing, this two bedroom new build home is stitched maturely into the street scenography. The back land site, bounded by rear gardens, created a series of constraints, yet the articulated massing consequently generated a recessive aspect from the street front.

Using primarily three exterior materials: grey brick, black timber and aluminium louvre panels, the palette is simple where the rough brick contrasts the sharp black detailing. The simplicity and rawness of finishing is carried through to the internal fit out where brick walls, bespoke ash joinery, terrazzo tiles and delicate metal balustrades contribute to a comprehensive and confident vision.

Upon entering the home along the secluded western boundary, the entrance lobby leads to a sophisticated split level arrangement of rooms. Living spaces flow from the front to the rear of the site with the kitchen and living room on the upper most storey making the most of natural daylight. Two bedrooms and associated bathrooms are located within the semi sunken floors which lead out to a planted garden, finished in black cobble setts.

SAXONBURY HOUSE
Surbiton, Surrey

Client | Private
Status | Planning

Situated in Surbiton, Surrey, this black cement board clad home boldly commands a carefully landscaped garden. Surrounded by typical suburbia, the proposed single storey development subtly references its context through its multi mono-pitched roof, but more obviously becomes a distinct sculptural piece of relevant and demanding architecture. The proposed layout celebrates the interaction with the garden. Covered walkways and louvred patios extend from the internal spaces sitting against a curving black brick wall.

A processional, tight and intimate entrance way hides the courtyard garden initially from view before leading to the open plan kitchen, dining and living room.Along the back of the site, four modest sized bedrooms each benefit from an ensuite and wardrobe area. 

As a critical element to our client’s brief, the home is designed to Passivehaus standards. The air tight envelope creates a super insulated shell with triple glazing, an MVHR system, prefabricated elements and integrated PV technology allowing this home to be a genuinely sustainable development.

DITTON HOUSE
Thames Ditton, Surrey

Client | Private
Status | Tender

Ditton House is an in-situ concrete home for a private client in Thames Ditton, Surrey. Replacing a dilapidated property in a street containing nouveau development, the proposal sits within an inconsistent and irregular context and hence takes on its own assured and distinct character. The architecture and space planning, inspired in part by prominent Brazilian architect Marcio Kogan, creates a backdrop to a distinct and client specific lifestyle.

The home is entered through a dramatic vertical entrance sequence leading down into the main living area. The tectonic qualities of the building are most apparent from the rear wings, where the heavy concrete hovers over extended elements of glazing. Each wing contains a gym and a kitchen respectively - key requirements of the client's brief - and frame a central swimming pool. The inward facing composition in plan allows for a visual connection to all corners of the property. The upstairs is linked via a processional stairwell (and slide!) where five bedrooms and associated bathrooms benefit from dual aspect views to the street front and the voided living space.

LOWER HAM ROAD
Kingston Upon Thames, Surrey

Client | Private
Status | Tender

Lower Ham Road House is situated on the banks of the river Thames in Kingston. The home is founded in the character of the neighbouring typology - riverside villas - and seeks to provide a contemporary visual extension and interpretation of the overall streetscape. The five bedroom family home echoes and mimics the urban scenography with a clear vertical emphasis to the proposal. The ground floor acts as an anchoring plinth, which wraps in a U shape around a rear garden courtyard. Within the vertical street front architecture, key living spaces look over the river whilst the master bedroom on the top floor will benefit from panoramic views all the way from Kington to Teddington.

The scheme shares an architectural language and material palette which ensures a contextual sensibility with the historic adjacencies. Bold red brickwork and delicate timber detailing emphasises the prevalent craftsmanship in a mature and relevant aesthetic. The language of the building is derived from and is firmly rooted in the architecture of its place ensuring the home will be read as part of a coherent whole within Lower Ham Road.

OXHEY HALL BARN
Watford, Hertfordshire

Client | Private
Status | Complete

Set in a significant landscape, this Grade II listed barn in Oxhey, near Watford has been converted into a five bedroom family home with outbuildings encompassing further accommodation. Requiring listed building consent, in total, seven varying barns, sheds and a granary have been amalgamated and assured a long and sustainable future.

The main home is amalgamated within three of the existing structures, constructed of brick and timber frame respectively. A full renovation has taken place and has been thermally upgraded where possible. External timber cladding has been replaced, whilst oak panelling internally contrasts the existing brickwork. At the end of the main barn, the timber structure is layered with a full wall of rodeca translucent panels which allows a diffused light to enter the main space. The bedrooms and bathrooms have been inserted as a standalone structure at one end of the main barn within a white rendered sculptural form. A polished concrete floor running between each of the barns merges and fuses all structures together whilst ensuring the connotations of place, agriculture and industry are preserved. The arrangement of barns forces the main aspect over the pockets of (partly productive) gardens, lawns and mature plantings.

HOLMESDALE ROAD
Teddington, Greater London
AJ Small Project Entry

Client | Private
Status | Complete

Span houses, in the 1960s, became at the time a radical variation to the terraced typology. These homes were characterised by mono pitched roofs, clerestory windows and open plan interiors. Eric Lyons and Geoffrey Townsend, amongst other architects, designed over two thousand homes around the country; from infill sites to new small towns such as New Ash Green in Kent. 

A series of plywood interventions amongst lovingly cluttered photographs, prints and eclectic furniture populate this reorganised 1960s span house. Exposed ceiling rafters, polished concrete floors, bespoke staircase design, reeded glass panels, cork floors and crafted plywood joinery all contribute to an overarching aesthetic. The three storey property is linked by a sculptural stair of lacquered ply and waxed mild steel risers as the centrepiece connecting all three levels. A yellow feature wall extends as a backdrop to the staircase from ground to second floor. The schematics included a ground floor garage conversion and rearrangement of the kitchen, dining and living spaces in order to provide an extra study area and additional bedroom upstairs. Carefully selected lighting, mechanical fittings and bespoke glazing joinery come together, forming a bold interior identity. Our client has furnished the home with a collection of modernist furniture, carpets, paintings and fittings. 

LODGE CLOSE
Cobham, Surrey
Commended: Evening Standard New Home Award

Client | Castellum
Status | Complete

Two distinctive pitched volumes of contrasting materials straddle the sloping site. Set in the suburbs of Cobham in Surrey, the home responds to the natural topography, creating a split level plan. One pitched form is clad in red brick, another in vertical timber cladding; both accented by zinc detailing to the front and rear facade. Large oversized glazing systems are framed by the zinc whilst smaller, recessive windows are set into the heavy brick faces. Within its context, the home aims to nestle amongst neighbouring homes through its height, massing, materiality and form; therein providing a contemporary architectural language against a traditional backdrop.

The home functions over a split level arrangement of rooms with private and smaller spaces fronting the street whilst larger open plan living spills onto the rear terrace and generous garden. Four bedrooms are carefully crafted within the pitched volumes, each with en suites and walk in wardrobes. Rooms have large glazed elements and in combination, link the inside to the outside seamlessly. 

SAVONA CLOSE
Wimbledon, Greater London

Client | Private
Status | Complete

This new build, three storey, 120sqm two bedroom home in Wimbledon became an exercise in compact architecture and an investigation into contextualised aesthetics within existing street scenes. Located on a very tight end of terrace site, the home fits in with the scale of the adjacent 1960s terrace. The triple fronted, sloping site varies from 3-4.5m wide from front to back respectively and included large trees with preservation orders.

The architecture responded accordingly, where the wrapping and layering of walls created a sophisticated composition and helped to break down the overall massing. The scheme is a composition of alternating volumes constructed of black larch wood, white render, grey zinc and perforated stock brick. The house is designed with the main living spaces and roof terrace on the upper most floors, taking in the best of the southern sun and long distance views towards London.

Modern Contemporary Architect House Kensington London Linit glass

KNARESBOROUGH
Kensington, London

Client | Private Developer
Status | Planning

With strict planning guidelines in a conservation area setting, the sculptural scheme was conceived as a bespoke insertion into a formal street scene. Acting as a bookend to the late Edwardian town houses, the spiral seeks to reference and evolve the character and rhythm of the terrace whilst defying convention.

A contemporary interpretation of form, order and articulation, the new one bedroom home references the adjacent scale, massing and given building lines. The entry portico extrudes to the site boundary mimicking the adjacent entrance. A split level section maximises the floor area which incorporates an open plan living, dining space and kitchen. With carefully placed windows, the spaces all have additional areas of translucent glass panels which allow a diffused light into the space. Within the curve of the footprint, a mature tree will silhouette and further camouflaging the home.

 

Modern Contemporary Architect House River Thames Kingston Surrey London, Island, flood risk, Ribbed timber ceiling

ISLAND HOUSE
Kingston Upon Thames, London

Client | Private
Status | Concept

Set on an Island on the River Thames in London, this prototype home is designed to adapt to the increasingly dangerous risk of rising river levels on the Thames. With tight planning restrictions limiting the height of the building and with high water levels which often flood, the key idea was to create a home which can respond to the changing river level.

The lightweight floor structure is built onto industrial mechanical jacks and connected to a water sensor. When the water reaches a certain level the whole building is raised temporarily above the planning level. Internally a delicate ribbed structure and floor to ceiling glazing extends over the river with dramatic views of the landscape beyond.

Modern Contemporary Architect, Alton, London, brick, Nicholas pevsner

BENWORTH
Alton, Hampshire

Client | Private
Status | Planning

Fletcher Crane Architects have been successful in gaining outline planning permission to extend Bentworth House which was featured in Nicholas Pevner's book; described as an exemplary piece of 1960s house design. The addition will be constructed of red brick to match the existing home; broken down by different bonds and articulated through large punched windows and entrances. At ground floor, the staggered open plan living spaces turn towards sun. Set in a remarkable landscape, the scheme aims to nestle and continue to be subservient to its surroundings.

Back to Top