GROSVENOR STREET
Mayfair, London

Client | Royal London Asset Management
Status | Complete

This project is one example of how the practice is able to deliver a complicated project within a challenging context and brief. The outcome commercially adds value and exceeded the clients expectations. The brief was expanded upon by carefully crafted additional volumes at roof level, creating two new luxury apartments with intimate views over Mayfair, whilst not compromising the sensitive street scene.

The project included the renovation of the previous public house and historic facades on Grosvenor Street. The corner building offers the client a highly flexible floor plate with a communal focus. The design encapsulated every detail including lighting, space saving furniture, joinery and apartment kitchen design. 

BOROUGH HIGH STREET
London Bridge, London

Client | The Libertarian Residential Ltd
Status | Complete

This Borough High Street property is transformed with a full refurbishment internally, a new commercial premises at ground floor and a two storey extension at roof level. The extension is clad is an expanded zinc which extends above the existing roof parapet gaining views of The Shard which looms in the background. 

To the rear, the massing elements is re-imagined and overclad with a black brick to contrast the existing site conditions. Picture windows are framed heavily and partially obscured with a perforated metal panel. The two storey extension is draped in a flexible perforated metal around the form thereby creating a dramatic addition to the streetscape mimicking a glowing voile.

CALVERTS YARD
London Bridge, London

Client | The Libertarian Residential Ltd
Status | On Site

Calverts Yard is a multi-unit residential development located on Borough High Street near London Bridge. Comprising a town house, duplex apartments and studios, each dwelling is arranged around a central courtyard. The external massing is conceived as a carved block; where entrances are excavated from the heavy masonry facades. Juxtaposing this is the central courtyard, all clad in lightweight polycarbonate panelling from which a sculptural spiral staircase serves each storey. Apartments benefit from both outward facing views through the heavy masonry and an inward aspect, via the translucent panels, ensuring a filtered light to the internal spaces. 

The external language emphasises the influence of the adjacent neighbouring facades in scale and reference the detailing found in the Borough yards. A combination of light coloured stucco and brick ensure the scheme is seen as a sensitive addition to the intimate and historic setting through carefully considered friezes in the architectural order. In combination, the overall scheme references and evolves the character of the Yard, where ‘shop fronts’ facades at ground level give way to a monolithic and enduring architecture above.

architect, vodafone, commercial, London

SMALE HOUSE
Southwark, London

Client | Vodafone
Status | On Site

Fletcher Crane Architects have secured planning permission for an extensive new facility for Vodafone HQ located in Southwark, London. Behind the atrium space, 8,500m2 of internal accommodation is split into a range of uses. Working with Area, FCA are in the process of bringing the scheme to tender. Work is due to commence on site in early 2019.

Fletcher crane architects, Hampton wick, RIBA, housing, river thames, Kingston

BECKETT’S PLACE
Hampton Wick, Surrey

Client | Private
Status | Planning

FCA have been successful in obtaining planning approval for a waterfront residential scheme in Richmond upon Thames, in a local conservation area. Located on the western bank of the River Thames, this eight unit scheme will benefit from far reaching views of the river and Bushey Park. Nestled amongst an array of nouveau development, the proposal slips sensitively between its neighbours, ensuring the existing properties are not comprised. Development area is maximised through a stepped vertical composition where the proportion of the four storey mass is river facing.

The facade treatment of the wider scheme has been conceived holistically with materials such s brick and timber, responding to use, outlook, orientation; reactive to the immediate character of the area. Facing the river, the vertical grain of the riverside properties is retained; constructed in materials which ensure compatibility and enduring quality. The scheme will convey a contextual sensibility which will be a positive addition to the ever developing riverfront architecture.

THE CHANCERY
Manchester, Greater Mancher

Client | Rockspring
Status | Complete

FCA have once again developed design proposals for Rockspring's The Chancery in Manchester. The scheme aims to upgrade the existing internal finishes to create a bold architectural space. Raw timbers and polished plaster are combined with perforated veiled metals and carefully chosen light fittings. Set over two levels, the space is intimate emphasised by the warm and earthy material choices. The existing circular spaces are complemented by bespoke furniture fittings.

 

BLUEBIRD HOUSE
Leatherhead, Surrey

Client | Rockspring
Status | Complete

FCA have recently completed an office extension comprising additional commercial space and a new glazed foyer entry in Leatherhead for Rockspring. The scheme includes a new floating staircase and exposed existing waffle slabs. A new stair balustrade and chunky timber ceiling cladding are combined into an overarching aesthetic. The works include a CAT A refurbishment and fit out of the 25,000 sqft office building. External works for the project were also developed including a parking area and a new cladding aesthetic. 

FASHION STREET
Whitechapel, London

Client | Private Developer
Status | Complete

FCA have completed the refurbishment and re-imagination of commercial office premises on Fashion Street in central London. The proposal combines a bold colour palette with raw timber detailing. The ceiling is invigorated with an exposed plywood fin composition. Bright yellow flooring to the kitchenette spaces and bathrooms combine together in an overarching vision.

fletcher crane architects, vets, surbiton, architect, RIBA.jpg

MANRO MEDICAL VETINARY SURGERY
Surbiton, London

Client | Manro Medical Vetinary
Status | Complete

Manro Medical Veterinary, located in the Surbiton conservation area, was sensitively extended creating a new reception and waiting area for the surgery. The historic host building is solid and characterised by small window openings, cloaked in white stucco. The extension contrasts this; its tectonic light and vertical with a gently articulated roof which is expressed internally. The ribbed facade creates a formal language where the zinc detailing of the roof draws from adjacent historic precedent in the conservation area.

The oversized reception creates a pleasant and open feel for visitors, staff and animals. The works included a site wide upgrade of landscaping and parking for the business, ensuring an overarching scheme was commensurate with its special setting.

Modern Contemporary Architect Masterplan Housing Residential Isle of Wight Hampshire

SEASIDE MASTERPLAN
Isle of Wight

Client | Undisclosed
Status | Planning

Fletcher Crane Architects were selected by a private developer to provide a feasibility study for a seaside plot with outstanding seaside views of the English channel. The scheme incorporates a low density arrangement of luxury houses and detached town houses set over two sloping sites. 

WHITEHAVEN MARINA
Whitehaven, Cumbria
Competition Entry

Client | Magnus Homes
Status | Competition

The proposals aim to provide an interface between the harbour, town centre and community creating a building that delivers a cohesive composition of form along the length of the quayside. Seeking to provide a careful articulation and proportion that is aesthetically sensitive to the immediate setting, the design combines function and materiality within an extremely deliverable and efficient layout. 

The proposals set out to provide desirable residential accommodation, accessible and effective commercial business space and a memorable back drop to the harbour and community activities throughout the year providing a unique slice of town, hill and sea views.

LEATHERHEAD HOUSE
Leatherhead, Surrey

Client | Rockspring
Status | Complete

Leatherhead House forms the second phase of development of an overall masterplan at Mole Valley Business Park. FCA were commissioned to design the reception area which is re-imagined to create an exciting welcoming entrance to the building.

The main circulation route and staircase is carefully considered in order to create distinct zones within the space. Vertical plywood timber elements provide a new aesthetic to the reception whilst providing some privacy to the receptionist's space. 

 

Architect, Residential, Housing, Kingston, London

RICHER SOUNDS EXTENSION
Kingston Upon Thames, Greater London

Client | Royal London Asset Management
Status | Concept

The key aims of the Richer Sounds extension were to create a sensitive, bold andachievable addition to James House. Consideration of scale, formal architectural language and neighbouring heights were taken into account. FCA explored extending from the building line of the neighbouring terraced house into a structure which would allow second storey elements to create a urban gesture on the corner.

Careful consideration of how the building interacts with the busy streetscape and complex historic, albeit run down, facades of the neighbouring Victorian terraced housing. The building form gently escalates on the approach to Kingston and terminates the terrace onto East Road. The use of a lightweight and sculptural building material (scaled zinc) and form was considered. In addition, and in light of the other more recent contemporary neighbourhood development, a strong architectural language and complimentary materials was thought to be the correct contextual response to the site.

architect, apartment, housing, Wembley

WEMBLEY HOUSING
Wembley, Greater London

Client | Private Developer
Status | Planning

With the brief of adding significant residential capacity to a piecemeal arrangement of structures, FCA have proposed a rooftop scheme near Wembley. The constrained site lies adjacent to the national train network and the scheme sits in tension between this infrastructure and the high street shops.

Utilising the rooftops of five units, the scheme reimagines the internal layout of these properties and adds a multi storey addition to the rooftop. The massing is purposely chamfered to the street front to provide privacy to each apartment and reduce the impact of massing to the street front. To the rear, the massing steps down to fit in with the scale of the context.

The facades would be clad in industrial sheet metal, seeking to forge a relationship with the significant precedent typology of warehouses and sheds often found adjacent to railway lines.

peabody housing, architect.jpg

PEABODY HOUSING
Victoria Park, London
Competition Entry

Client | Peabody Trust
Status | Competition

The proposal aims to reinvigorate and repair the urban fabric of Morpeth Road creating a series of residential units. The architecture is informed by the gabled ends of the adjacent terraced houses. Inverting the form of each unit creates a street-scape of concertinaed facades bringing interest to the current utilitarian street scene. 

Each facade is amalgamated into the boundary treatment to create a strong continual frontage with a contextual rhythm. In turn, a defensible space in front of each property is formed to create a more protected and landscaped environment also defining the entry of each unit. The scheme promotes the idea of indoor/outdoor living offering dual aspect views With each unit having access to at least one outdoor private space (located to the east and west sides), the units to benefit from morning and afternoon sun. 

BACK TO TOP